Andrologija

Andrologija je u osnovi biomedicinska subspecijalnost mutidisciplinarnog karaktera koja odgovara na pitanja muškog reproduktivnog sustava. Dakle, uži interes joj je muško zdravlje. 

narudžba

Neplodnost

Kada nakon dvanaest mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa ne dolazi do trudnoće tada govorimo o primarnom infertilitetu. Sekundarna neplodnost podrazumijeva nemogućnost ostvarenja trudnoće nakon bar jedne prethodne trudnoće. Epidemiološke studije ukazuju da na muški čimbenik otpada 40% slučajeva uzroka neplodnosti.

Disfunkcija erekcije

Erektilnu disfunkciju (ED) opisujemo kao stanje nemogućnosti i održavanja erekcije penisa dostatne za seksualni odnos. Prevalencija ED se povećava s godinama starosti muškarca. Kod muškaraca do 40 godina starosti je od 1-9%. Rizik za ED veći je kod muškaraca koje boluju od dijabetesa, srčanih oboljenja i visokog taka. Dijagnozu postavlja urolog-androlog.

Prostata i neplodnost

Prostata je žlijezda smještena uz mokraćni mjehur, stidnu kost i debelo crijevo. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja sjemene tekućine koja je neophodna za transport spermija. Briga o zdravlju prostate, briga je i o reproduktivnom zdravlju.

Endokrinologija muškarca

Reprodukcija muškarca dirigirana je aktivnošću složenog sustava povratne sprege između hipotalamusa, hipofize i testisa. Vrijednosti visine hormona govore o stanju spermiogeneze te slijedom toga i o stanju reproduktivnog zdravlja muškarca. Kod izrazito narušenih nalaza spermiogeneze radi se široka androloško-urološka obrada koja uključuje i hormonski status muškarca.